Opinie o autach koreańskich

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

Na pierwszy rzut oka pewnie tak, ale ważne jest czy będzie do czego paski przyczepić, czy będzie można kable przeciągnąć i wyprowadzić.. niby pierdoły, ale mają wpływ na stopień trudności zadania W octavii było to banalnie proste
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Może mieliście styczność z pojazdami KIA Ceed lub Hyundai i30, chodzi mi o diesle w silnikach 1,6. Obstawiam, że mają turbinę VNT oraz koła dwumasowe. Jak jest z ich awaryjnością, kosztami eksploatacji, części, najpopularniejszymi usterkami i ich kosztem itd. itp. może ktoś miał styczność przez dłuższy czas, czy warto byłoby się przesiąść na takie auto w kontekście przemieszczania po mieście. W cenie O2 z 2006 te auta można by mieć z rocznia 2009 z tego co widzę. Obstawiam, że jak to w dieslu do 150k nie będzie się nic działo...

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

natash, mój teścć ma Kię Ceed kupiną jako nowa w 2007 r. ale z silnikiem 1.4 16V. Także o nim mogę cos powiedzieć, ale op dieslach niestety ale nie wiem nic.
      Czarny Elegance

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Ok. Napisz jak mu się to sprawuje, ile pali i czy doświadczył jakiś większych awarii (kosztownych) przez te parę lat i przy jakim przebiegu, jak mogę prosić.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez natash
          W cenie O2 z 2006 te auta można by mieć z rocznia 2009 z tego co widzę
          No tylko ta cena nie wynika z niczego w Ceedzie masz gorsze materiały wykonczeniowe, mniej wygodne fotele, dużo mniejszy bagażnik no i grosze i to zauwazalnie własciwości jezdne. Ceed to fajne auto, ale do O II nie ma podejscia i to samo mówi mój teść jako własciciel Ceed-a
          Czarny Elegance

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

to ja od siebie dodam, ze kiedys mojego sąsiada złapały miśki na trasie, i akurat troche ich zgadał jak sprawują sie te kijanki to powiedzieli ze woleli stare OI ale szczegółów nie znam, co dlaczego i jak. w każdym razie srednio z nich byli zadowoleni
            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
            (znajdź również na fb)

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Chodzi w kontekście dupowozu po mieście rodzina max 2+1...

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Napisz jak mu się to sprawuje
                Sprawuje sie bardzo dobrze. Awarii jak narazie brak - auto w tejj chwili ma ok. 60 tys km przebiegu. Niestety ale montaż i materiały nie sa tak dobre jak w O II i na dziurawych drogach plastiki zaczynaja popiskiwać.
                Silnik jest o.k. - niby tylko 1.4 ale 109 KM mocy. Całkiem elastyczny i wystarczająco mocny jak do jazdy w 2 osoby.
                Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Parę razy w roku wytrzymam podróż 300km, a i dwa razy do roku 2000km

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Chodzi w kontekście dupowozu po mieście rodzina max 2+1...
                    Jak najbardzij Ceed sprawdzi sie w tej roli. Jak pisałem auto jest niezawodne i nie ma z nim problemów, a to jest najważniejsze.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                      No tylko ta cena nie wynika z niczego w Ceedzie masz gorsze materiały wykonczeniowe, mniej wygodne fotele, dużo mniejszy bagażnik no i grosze i to zauwazalnie własciwości jezdne. Ceed to fajne auto, ale do O II nie ma podejscia i to samo mówi mój teść jako własciciel Ceed-a
                      Tu się zgodzę z kolegą, zrobiłem trasę 2x 1250km I30 1.6CRDI 90KM i powiem że szału nie ma. Do OII mojej się nie umywa, nie ta półka pod względem ergonomii wykonania i komfortu jazdy, osiągi autka jak i spalanie nie powala.
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Coś szerzej AdamB?

Komentarz

• Big Wojtek
                          Rider
                          • 2010
                          • 440
                          • Hyundai

Rozmawiałem z policjantem. Jeżdżą dieslami. Problemów nie ma, ale do 150 kkm im trochę brakuje. Właściwie we wszystkich egzemplarzach jakie mają po 20-30 tys pojawiają się skrzypienia, stuki. Zarówno w podwoziu jak i we wnętrzu.

Komentarz

• andriu21tg
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1499

Powiem ci tak, jest taka strona http://mojaceed.pl/ wejdz.. poczytaj.. posmiej sie,poplacz.. i tak szybko jak pomyslales tak szybko sie wyleczysz z zakupu... ja myslalem b.powaznie..miedzy ceedem a octa.. szczescie ze ceed tez ma forum..ale wiadomo wszystko zalezy od ciebie i od modelu jaki trafisz :P

Komentarz

• tryton
                              Elegance
                              • 2008
                              • 935

Kumpel ma Ceeda co prawda 1.6 benzynę jest mega zadowolony . Kupił nówkę 3 lata temu żadnych awarii , leje paliwo i jeżdzi .

Komentarz

• gregor6
                                Rider
                                • 2008
                                • 488
                                • Volkswagen

Mam znajomego, który jeździ i30. W szczegóły się nie zagłębiałem, ale mówił, że ogólnie jest zadowolony. Wiem, że ma silnik benzynowy i jedyne na co narzekał, to zawieszenie które szybko się kończy.

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Coś szerzej AdamB?
                                  Boki drzwi przeciętnie zmontowane, materiały również delikatne, czuć po prostu delikatność auta.
                                  Siedząc za kierownicą nie mogłem w pełni podpierać łokci na drzwiach i na podłokietniku. Silnik głośny, słaby mimo że miał koła 185/65R15, głośne opony, ogólnie słabo wyciszone auto.

Jechałem tym autem i jak zaraz przesiałem się do swojej OII to tak bym siadł do auta o półkę wyżej. Potwierdziła to również moja żona. Jako takie autko dla żony lub do jazdy na miejscu to się nadaje. Ja go dla siebie nie kupię.

A no jeden + , audio w standardzie + sterowanie w kierownicy. Całkiem niezłe jeśli chodzi o opcje.

Od takie moje wrażenia po obcowaniu z tym autem przez trzy dni i zrobieniu 2500km autostradami po PL, DE i AT.

Komentarz

• tryton
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 935

Zamieszczone przez Big
                                    Jak najbardzij Ceed sprawdzi sie w tej roli. Jak pisałem auto jest niezawodne i nie ma z nim problemów, a to jest najważniejsze.
                                    Warto dodać że spalanie w 1.6 benzyna jest bardzo przyzwoite

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

andriu21tg - wiesz jak ktoś wejdzie tu na forum, też może się przeżegnać lewą nogą :diabelski_usmiech

Rok temu przesiadłem się z Lanosa '97 do O2 '06, także lekki powrót do Ceed albo i30, nie byłby dla mnie tragedią, bardziej chodzi mi o ekonomię, która może nie pozwolić mi w niedługim czasie na użytkowanie O2, tym bardziej, że dziennie robię 30km po mieście, co jakiś czas trasa.

Piszcie czy mowa o silnikach ON czy PB...

Komentarz

• Dzida
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 2253

Powiem tak: Pismaki z AB zrobil test Ceed'a na dystansie 100 kkm i samochód go zdał praktycznie celująco, co IMHO dobrze o nim świadczy. Forum ceed'a nie brałbym do końca na poważnie, bo jak ktoś obcy wejdzie do Nas, to też ludzie sporo piszą o problemach z Octaviami, a jak jest to każdy z Nas wie. . .

Więc zalecam daleko posunięty zdrowy rozsądek (i nie dajmy się zwariować).

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez tryton
                                          Warto dodać że spalanie w 1.6 jest bardzo przyzwoite
                                          Pamiętaj że w I30 jak i Ceedach są standardowe koła 185/65R15 a 205/55R16 są w już wyższych wersjach wyposażeniowych. Comfort ma jeszcze 185/65R15. Więc spalanie może być niskie.

Komentarz

• tryton
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 935

Zamieszczone przez AdamB
                                            Więc spalanie może być niskie.
                                            Oj jest niskie sam byłem w szoku jak widziałem spalanie jakie było na kompie . Samochód jeżdził po mieście i miał 0.5 litra więcej niż ja na swoim AGR ku

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

AGR nie ma VNT, przesiądź się na BXE i o dziwo zobaczysz 1l albo więcej na kompie...

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

Macie racje co do nidorobek w koreancach tylko ze oni dopiero gonia vaga itp takze nowy I30 czy tez Ceed moze juz do Skody miec podejscie :roll:
                                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• andriu21tg
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1499

chlopaki wypisali to co najczesciej im sie sypie..
                                                  1.trzeszczące plastiki X X X X
                                                  2. stuki w podszybiu X X X
                                                  3. wieszające się radio X X
                                                  4. trzeszcząca kierownica X X X
                                                  5. krótkie siedzisko fotela ZA DŁUGIE SIEDZISKO FOTELA
                                                  6. Opadający fotel kierowcy (regulacja wysokości)
                                                  7. "mozolnie" zamykająca się szyba w drzwiach kierowcy X
                                                  8.wypinająca się tapicerka fotela kierowcy X
                                                  9. wypięta wtyczka czujnika płynu chłodzącego X
                                                  10. woda w lampkach podświetlenia rejestracji X
                                                  11. odpadający lakier z maski X
                                                  12. przypalające się sprzęgłu pod dużym obciążeniem X
                                                  13. Wypadające zatyczki relingów dachowych
                                                  14. Wkurzające stuki w kolumnie kierownicy ( chociaz ostatnio u mnie ucichły-moze to przez to że zmieniłem kąt ustawienia koła kierowincy) XX
                                                  15. Czasem zdarza sie ze wsteczny bieg dobrze nie wchodzi X X
                                                  16. Wypadajace zapinki skrzynki bezpiecznikow X
                                                  17. Stukupukajaca roleta bagaznika SW
                                                  18. Brak zaslepek do przednich kotw siatki (przy podsufitce)
                                                  19. Przebijajace flamastrowe napisy na skorzanej tapicerce (od srodka)
                                                  20. Głośna paraca zawieszenia na nierównościach XX
                                                  21. Niepokojące skrzypienie dochodzące z okolicy tylnych amortyzatorów (tylko przy pokonywaniu większych nierówności tj. np zwalniaczy osiedlowych)
                                                  22. Zaślepka od śrubki przy klamce, na drzwiach kierowcy wypada.
                                                  23. Gasnące podświetlenie konsoli głównej (zegarów) na ok 1-2s. Następnie zapala się kontrolka niezapiętych pasów kierowcy.
                                                  24. Ciężko wchodząca I - zwalniam, zatrzymuję się (światła, pieszy) potem jest problem z wrzuceniem.

Komentarz

Pracuję...